Najstarsze wykiełkowane nasienie
13 czerwca 2008, 10:03Choć nasiona palmy daktylowej znalezione w latach 60. w ruinach twierdzy Masada przez archeologów prof. Yigala Yadina mają ok. 2 tysięcy lat, jedno z nich wykiełkowało. Tym samym stało się najstarszym okazem, któremu się to udało. Wygląda więc na to, że gorący i suchy klimat doskonale zachowuje właściwości organizmów żywych (Science).
Podczas odchudzania we krwi występują przeciwcukrzycowe czynniki
7 stycznia 2016, 12:10Czynniki z krwi szczurów, którym zmniejszono liczbę podawanych kalorii, mogą modyfikować działanie mitochondriów komórek wytwarzających insulinę. Ma to korzystny wpływ na uwalnianie insuliny pod wpływem glukozy, a także chroni komórki przed gluko- oraz lipotoksycznością.
Już jedna sesja ćwiczeń przygotowuje grunt pod korzystne zmiany pamięciowe
26 kwietnia 2019, 10:03Już pojedyncza sesja ćwiczeń wystarczy, by zwiększyć aktywację obwodów mózgowych związanych z pamięcią, w tym hipokampa, który kurczy się z wiekiem.
Aspiryna wpływa na szereg nowotworów
7 grudnia 2010, 11:39Niskie dawki aspiryny o 20-30% ograniczają częstość występowania wielu powszechnych nowotworów – dowodzą brytyjscy naukowcy, których artykuł ukazał się właśnie w prestiżowym piśmie The Lancet.
Potwierdzono znalezienie ciała Ryszarda III
4 lutego 2013, 12:06Naukowcy z University of Leicester po wielu miesiącach badań potwierdzili, że szkielet znaleziony we wrześniu ubiegłego roku na terenie należącym niegdyś do franciszkanów to ciało ostatniego króla Anglii z dynastii Plantagenetów - Ryszarda III. Dotychczas był on jedynym władcą Anglii, którego miejsca pochówku nie znano.
Przeprojektowana gouda
24 czerwca 2008, 11:56Od kilku lat triumfy święci gastronomia molekularna. Zajmują się nią nie tylko szefowie kuchni. W telewizji pojawia się coraz więcej programów, dzięki którym również kucharz amator dowiaduje się, jak najlepiej usmażyć omlety, a jakie sztuczki pomogą przygotować smaczniejszy rosół. Simone Toelstede i Thomas Hofmann z Uniwersytetu w Münster postanowili z kolei rozszyfrować, jak skutecznie "przeprojektować" smak osławionego holenderskiego sera gouda.
Cząstki kosmiczne dostarczą wskazówek nt. budowy piramid
19 stycznia 2016, 12:36Już wkrótce międzynarodowy zespół naukowców ma się zająć analizą cząstek kosmicznych z wnętrza Łamanej Piramidy Snofru. Specjaliści liczą, że w ten sposób uda się ustalić, jak ją skonstruowano.
W Tunezji udaremniono przemyt korala o wartości 2 mln euro
12 maja 2019, 08:03Tunezyjskie władze skonfiskowały 671 kg nielegalnie zebranego korala czerwonego o wartości 2 mln euro. Pod zarzutem przemytu aresztowano 10 osób.
Obrazy wystukane na maszynie
17 grudnia 2010, 10:25Keira Rathbone to 27-letnia brytyjska artystka, która zastąpiła pędzel, farby i temperę starymi maszynami do pisania. Wybiera obiekt lub scenę do uwiecznienia, a następnie odtwarza ją za pomocą wystukiwanych na papierze liter, cyfr czy innych symboli. Niektóre z jej 30 maszyn mają nawet 70 lat.
Co miód robi z bakteriami
14 lutego 2013, 14:02Zespół z Uniwersytetu Technologicznego w Sydney zbadał wpływ miodów z manuki (Leptospermum scoparium), kanuki (Kunzea ericoides) i koniczyny na dynamikę wzrostu i morfologię komórkową laseczki siennej (Bacillus subtilis), pałeczki okrężnicy (Escherichia coli), gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) i pałeczki ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa).